schuttersgilde sint lambertus helden
Koninklijke Schuttersgilde Sint Lambertus Helden

Evenementen bij het Gilde

 

Gedurende een schuttersseizoen valt er heel wat te beleven. Behalve legio schiet-wedstrijden en evenementen als het OLS is er jaarlijks wel een uitstapje naar een stads- of gildefeest, zoals bv. 700 jaar Zutphen. Daarnaast nemen wij deel aan diverse optochten en evenementen met het gehele gilde, of alleen de vendeliers, tamboers of spiesdragers. Zo hebben wij in 1992 een nieuwe pier op Luchthaven Schiphol geopend, zijn we op uitnodiging met een delegatie naar Prinsjesdag geweest en hebben de vendeliers deelgenomen aan het wereldrecord vendelen.

Enkele jaarlijks terugkerende evenementen zijn:

Koningsschieten

Op de 1ste Pinksterdag is altijd een hoogtepunt in het gildejaar gekenmerkt door spanning en feestvreugde, want het gaat erom wie met een welgemikt schot de vogel afschiet en een jaar KONING van het Gilde mag zijn.

Dekenaal schuttersfeest

De schutterijen van het Dekenaat Helden ontmoeten elkaar jaarlijks op de 3de zondag van september bij het Dekenale Schuttersfeest. Gezellig...

Bondsfeesten

Drie keer per jaar komen alle schutterijen en gildes van de Bond Juliana (Noord- en Midden Limburg) bijeen. Er wordt dan een grote optocht gehouden en er vinden schietwedstrijden plaats. Bovendien nemen dan de vendeliers, de tamboers en in de toekomst wellicht ook de spiesdragers deel aan de wedstrijden.

OLS (Oud Limburgs Schuttersfeest)

Ieder jaar op de eerste zondag van juli komen de schutterijen en gildes van de beide Limburgen bijeen om hun Oud Limburgs Schuttersfeest te houden (O.L.S.) Dit feest geniet jaarlijks grote belangstelling van alle media.

Daarnaast zijn er nog verschillende andere evenementen zoals verschillende schietwedstrijden, drietalschieten en de jaarlijkse feestdag van de patroonheilige: Lambertusdag. U bent van harte welkom om deze evenementen eens te bezoeken.

Lambertusdag

Lambertusdag is de zogenaamde teerdag van het Gilde. De teerdag is een jaarlijks terugkerende feestdag voor het Gilde, welke door en voor leden wordt georganiseerd. Deze dag wordt rond 17 september (nu de naamdag van Sint Lamberus) gehouden en traditioneelsgewijs geopend met een samenzijn in de Kerk, waarbij we stilstaan bij de gebeurtenissen van het voorgaande jaar. Na de lunch is er een middagactiviteit die elk jaar weer anders wordt ingevuld. De dag wordt afgesloten met een gezellige maaltijd en feestavond in de Gildehuis 't Hasenacker.